Close

12.9.2017

Ai-To Foods Oy uuden ravintolan paikallisuutinen Vantaan Sanomissa 12.9.2017

RAVINTOLAT Vantaalaisen yrittäjän uusin noutoravintola itsepalvelukassoilla aukesi Louhelaan.

Ruokakaupoissa itsepalvelukassoja jo on, mutta ravintoloissa niitä näkee erittäin harvoin. Itsepalvelumaksamisen edellä kävijä on vantaalainen ravintolayrittäjä Tuukka Saimen. Hänen Tapanilan Chinaman-ravintolassaan on ollut itsepalvelukassa kolme vuotta.

– Kekkasin, että miksi kassaa ei käännettäisi asiakasta kohti, Saimen kertaa.

Se ei ikinä olisi mahdollista, jos ei olisi itsepalvelukassaa.”

Kun asiakas hoitaa itse koko tilaus- ja maksutapahtuman, se tehostaa tuotantoa ja nopeuttaa asioimista. Ruuan voi tilata joko verkossa etukäteen tai itsepalvelukassalla, mutta myös henkilökunta ottaa vastaan tilauksia.

Chinaman on aasialaisen ruuan takeaway- eli noutoravintola Tapanilassa, jossa on vain 12 asiakaspaikkaa, kolme itsepalvelukassaa ja yksi kassatyöntekijä. Ravintola myy parhaimmillaan jopa tuhat annosta päivässä ja takoi viime vuonna yli 1,2 miljoonan euron liikevaihdon. Kuukaudessa annoksia menee noin 15 000 kappaletta.

– Se ei ikinä olisi mahdollista, jos ei olisi itsepalvelukassaa, Saimen sanoo.

Päivän myynnistä jopa puolet voi kertyä itsepalvelukassojen käyttäjiltä.

Saimen avasi toukokuussa toisen ravintolan Vantaalle Louhelaan. Se on ollut avoinna niin vähän aikaan, että vielä ravintoloitsija ei pysty sanomaan, miten paikan kaksi itsepalvelukassaa houkuttelevat vantaalaisia maksamaan.

– Siellä on kyllä myös normikassa.

Jos itsepalvelukassalla voin nostaa liikevaihtoa näin huimasti, miksi sitä ei käytetä useammissa ravintoloissa? Yksi syy voi olla raha.

– Kassajärjestelmät ovat jäätävän hintaisia. Pelkkä järjestelmä maksaa 20 000 euroa ja päälle tulevat kuukausimaksut, Saimen sanoo.

Ravintoloiden itsepalveukassoja on jonkin verran muun muassa henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa, kuten vaikkapa Vantaalla Laurean ammattikorkeakoulussa Tikkurilassa.

Ravintoloita ja tuotantolaitos

  • Chinaman-ravintoloissa kokkaavat aidot aasialaiset kokit, jotka toimitusjohtaja Tuukka Saimen käy itse palkkaamassa.
  • Ravintoloita on kaksi, toinen Helsingissä, toinen Vantaalla.
  • Saimenin omistama Ai-To Foods Oy:llä on lisäksi tuotantotilat Havukoskella, josta toimitetaan valmisannoksia ja kastikkeita kauppoihin.
  • Yhtiössä on töissä kaikkiaan 30 henkilöä.
  • Saimen asuu perheineen Korson Vierumäessä.

 

Lue alkuperäinen artikkeli: Vantaan sanomista