Close

Ketsupin historia

Ai-to ketsuppi

Ketsuppi on valmistettu tomaateista ja on luonteeltaan hapanimelä maustekastike. Nykyaikaisen ketsupin raaka-aineet ovat tomaattisose, etikka, sokeri ja suola. Ketsupin alkuperän tiedetään lähtevän Kiinasta ja Eurooppaan se on saapunut hollantilaisten maailmanmatkaajien mukana. Tuotteen tarkkaa syntymäajankohtaa ei voida varmasti määrittää, mutta kiinalaisen keittiön ja ennen kaikkea Kantonin keittiön hapanimeläkastikkeet ovat varmaankin nykyisen ketsupin esi-isiä.

Yksi Ai-To Foodsin ruokien salaisuuksia on Ai-To Foodsin omistajan T. Saimenin pitkien Kiinan matkojen (vuosina 1993 – 1997) aikana keräämät reseptit.  Näitä saatiin mm. paikallisväestöä haastattelemalla ja paikallisiin ruoan valmistuksen saloihin tutustumalla.

tarim_mummy_1000x557

Varsinainen jättipotti oli kuitenkin kun T. Saimenilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan Tarimin altaaseen ja ennen kaikkea Tarimin muumioiden ( https://en.wikipedia.org/wiki/Tarim_mummies )ja sieltä löytyneiden esineiden tutkimiseen. Pitkällisen neuvottelun tuloksena paikallisviranomaisten kanssa Saimenilla oli mahdollisuus hankkia omistukseensa mittava määrä vanhoja reseptejä, jotka oli säilynyt yllättävän hyvin vanhoissa ruukuissa. Reseptien käännös kesti useita vuosia ja nyt niitä säilytetään Ai-To Foods Oy:n salaisessa paikassa, tarkoin vartioituna.

Näistä resepteistä on lähtöisin Chinaman life tuoteperheen merkittävimmät tuotteet kuin myös Ai-To Sweet & Sour ketsuppi sekä muut Ai-To kastikkeet. Ai-To Foodsin tarkoituksen on saada historiallinen todennus ja tieteellinen näyttö siihen, että halussa olevamme kastikkeet ovat merkittävä osa nykyaikaisen Aasilaisen ruoan historiaa.